Így változnak az utazási kedvezmények márciustól

Megosztás

Korábban voltak arról hírek, hogy március elsejével gyökeresen átalakulnak a helyközi autóbusz, a MÁV és HÉV közlekedés árszabásai. A kormány szerda reggel közzétette az alaposan átírt kedvezményeket.

A már megszokottá váló megyei és országos bérletek és kedvezmények rendszere is átalakul. A heves viták után kötött megállapodás révén a megváltott jegyek érvényesek lesznek a BKK járatain is.

Lázár János építési és közlekedési miniszter január 9-i bejelentése után, lassan életbe lépnek az új díjszabások. Éppen idejében érkeztek meg erről a pontosabb információk.

Egy fillért sem kell helyközi tömegközlekedésre szánniuk a 65 éven felülieknek, a 14 évnél fiatalabbaknak, a fogyatékkal élőknek és a három vagy több saját gyereket kísérő szülőknek. A határon túli magyaroknak évi 12 alkalommal lehet majd ingyen utazni. A gyerekcsoportot kísérők, akik nem a gyerekek szülei, ha előre bejelentik a csoport utazását szintén ingyen utazhatnak.

A jegyeknél szeptembertől lesz érvényes a félárú, 14 és 25 év közötti fiataloknál és a költségvetési szerv, egyház, alapítvány, vagy társadalmi szervezet által foglalkoztatottaknál, ha regisztrálnak, és online vásárolják meg a jegyüket.

Egyelőre bizonytalan a kilométer alapú MÁV-jegyek és a START Klub-kártyák (MÁV törzsutas kedvezmények) sorsa. Előbbiek tarifái 2011 óta nem változtak.

A bérleteknél megszűnik a korábbi vegyes szisztéma. Március 1-től csak a megyei (vármegye) és országos bérletek maradnak meg. Ezekre a diákoknak 90%-os kedvezmény dukál.

A legnagyobb újdonság a megyei és országos napijegyek bevezetése, amikkel vonaton, HÉV-en és buszon egyaránt utazhatunk egész nap.

A Vármegye24 egy ezrest a Magyarország24 ötezret kóstál majd. Előbbivel az egész megyében, utóbbival országszerte szabadon kószálhatunk. Az országos, egynapra szóló bérlet helyjegyes járatokra is érvényes lesz annak megfizetése után, ami helyjegy feláras vonatoknál 300, Intercitynél 990 forint. A megyei napi bérlet viszont nem lesz érvényes az ilyen járatokon.

Jó hír, hogy a főváros és a minisztérium megállapodása következtében az országbérletek és Pest megyei bérletek a BKK járatain is érvényesek lesznek. A BKK-bérlettel pedig továbbra is lehet utazni a Budapest határain belül közlekedő HÉV-eken, vonatokon, és autóbuszokon.

Szerző: Safranka János

Kapcsolódó cikkek